Alles over brandhout
Alle stookhout wat geschikt is voor de open haard, kan ook in de houtkachel gebruikt worden. Er zijn veel soorten hout mogelijk om te stoken. Onderstaand overzicht laat een aantal soorten zien die zoal op de markt te koop zijn:
Essenhout is zonder meer een ideale houtsoort voor de houtkachel. Taai, hard en elastisch hout. Geeft een trage verbranding en een goede warmte. Ook zeer geschikt voor de grotere open haarden. Mooi vlammenspel. Bekijk een filmpje hoe Essenhout brandt.
Berkenhout is ook een prima houtsoort. Berkenhout is een houtsoort die door zijn schone verbranding weinig vervuiling van het rookkanaal geeft. Het hout is erg zuiver, maar kan wel "last" hebben van paddenstoelengroei. Hoewel dit geen kwaad kan, ziet het er wat raar uit. Natuurlijk gedroogd hout kleurt grijs op en kunstmatig gedroogd geeft het een mooie witte kleur. De schors heeft de eigenschap dat het zeer makkelijk vlam vat. Nadeel is wel dat het snel opbrandt. Bekijk een filmpje hoe Berkenhout brandt.
Eikenhout is een zeer harde, maar wel elastische houtsoort. Het brand erg lang met weinig rook en hoeft dus niet vaak bijgevuld te worden. Het hout moet wel minstens 2 jaar drogen voor dat het gestookt kan worden. Als het goed droog is geeft het hout bewegende en knisperende vlammen. Bekijk een filmpje hoe Eikenhout brandt.
Elzenhout is een lichtere houtsoort dan de bovenstaande soorten. De verbranding is erg goed, maar het brand sneller op dan eiken- en essenhout. Wel geeft het daardoor sneller z'n warmte af aan de omgeving. Dit hout is bijzonder goed geschikt voor speksteenkachels. Het speksteen geeft erg lang warmte af aan de omgeving.
Hoewel dit soort hout niet erg veel voorkomt, is het wel erg geschikt als brandhout.
Hoewel naaldbomen veel warmte geven, heeft dit hout het nadeel dat het snel opbrandt en de vonken, veroorzaakt door de harsen in het hout, ver weg kunnen springen. Niet geschikt voor een open haard. In een houtkachel heeft u geen last van dit nadeel. In de open haard gebruik je dus best loofhout dat rustig brandt, zoals hout van de beuk, esdoorn en fruitbomen. Niet alle loofbomen zijn goed geschikt: linde-, wilgen-, kastanje- en populierenhout branden niet best en geven zodoende ook weinig warmte.
Houtbriketten zijn een prima keus. Ze zijn gemaakt van geperste houtkrullen en houtvezels die als afval overblijven uit de houtindustrie. Verder zitten er geen toevoegingen in.
Hoewel ze wel wat duurder zijn dan de standaard houtsoorten, hebben ze een aantal grote voordelen:
Houtpellets zijn geperste korrels (van houtafvalprodukten) die alleen in een speciale pelletkachel gebruikt kunnen worden.
Vurenhout is een houtsoort die erg veel voorkomt en vooral als timmer- en pallethout gebruikt wordt. Het is een zachte houtsoort, die alleen geschikt is om in een houtkachel gestookt te worden. Er kunnen bij het stoken vonken afspringen en het brandt snel op. Het geeft wel een hoge verbrandingswarmte en als u het er voor over heeft om het zelf te zagen, dikwijls ook nog gratis te krijgen (wegwerp-pallets of sloophout). Let wel op gelakt of gebeitst hout. Dit geeft een grote vervuiling in uw schoorsteen en is slecht voor het milieu.
Ga voor het actuele weer in de Friese hoofdstad naar Weerstation Leeuwarden.