Roolvink.net

Alles over brandhout

Stookgedrag

Het vuur op de juiste manier aansteken

Dit is een beproefde methode om gemakkelijk vuur te maken dat ook nog eens beter is voor het milieu. We maken onderscheid tussen het vuur boven- en onderaan de houtstapel laten beginnen. De voorkeur gaat uit voor aanmaken via de bovenkant. Het vuur bovenaan laten beginnen heeft als voordeel dat er minder as en roet ontstaat, de luchttoevoer beter is en het hout een langere brandduur heeft.
Vergelijk het met een kaars, die brand ook van boven naar beneden, waardoor er vrijwel geen rook ontstaat.

Om het vuur aan te steken heeft u in ieder geval nodig:
Een paar wat grotere houtblokken
8 tot 12 aanmaakhoutjes
Aanmaakblokjes
Lucifers

Stap 1
LUCHT EN HOUTBLOKKEN
Zet alle ventilatiegaten in de kachel open. Leg de houtblokken op de bodem van de kachel. Het is belangrijk dat het hout droog is en in stukken is gehakt. Zorg voor houtblokken die ongeveer de dikte hebben van een vuist of iets dikker.
Stap 2
AANMAAKHOUT
Voeg aan de grote houtblokken een laag kleine blokken van ongeveer 4 cm toe en vervolgens een of twee lagen aanmaakhout. Denk eraan dat voldoende lucht essentieel is. Houd daarom een afstand aan van zo'n 1 cm tussen de houtblokken.
Stap 3
AANMAAKBLOKJES
Leg een aantal aanmaakblokjes op het aanmaakhout.
Stap 4
HET BRANDEN KAN BEGINNEN!
Als de voorbereidingen klaar zijn, hoeft u alleen nog maar de deur te sluiten! Bij sommige schoorstenen duurt het even voordat ze goed beginnen te trekken. In dat geval helpt het als u de deur van uw kachel op een kier zet tot het vuur naar behoren brandt. Zorg voor frisse lucht door een raam open te zetten.


EEN AANTAL OPMERKINGEN TOT BESLUIT
Als het hout geleidelijk feller begint te branden, wordt er ook meer rook gevormd en komen er meer gassen uit het hout vrij. De meeste moderne houtkachels hebben een schone verbranding. De verbrandingskamer is vaak zodanig ontworpen dat rookgassen worden verbrand voordat ze het rookkanaal ingaan. Daardoor ontstaat er minder schadelijke uitstoot.

Naarmate de schoorsteen warmer wordt, begint hij beter te trekken. Daarom is het goed om de luchttoevoer te verminderen zodra het vuur feller begint te branden.

Als u deze instructies nauwkeurig opvolgt en bij het aansteken begint met een paar grote houtblokken, dan blijft de eerste hoeveelheid hout ongeveer een uur branden. Als het hout in verkoolde resten is veranderd, opent u voorzichtig de deur om aan te vullen. Houd de deur eerst een aantal seconden op een kier voordat u hem helemaal opent. Zo geeft u de rookgassen de gelegenheid om door de trek in de schoorsteen uit de verbrandingskamer te verdwijnen, waardoor ze niet in de kamer komen.

Bovengenoemde stookmethode wordt ook wel het nieuwe stoken of de Zwitserse methode genoemd.
Het hout wordt bovenop de houtstapel aangestoken i.p.v. aan de onderkant en brand dus van boven naar beneden i.p.v. onder naar boven (denk aan een kaars) en zorgt zo voor een betere en schonere verbranding. Hieronder een aantal filmpjes over deze stookmethode:

Zoeken
 
Het weer in Leeuwarden
Weerstation Leeuwarden

Ga voor het actuele weer in de Friese hoofdstad naar Weerstation Leeuwarden.

Logo Weerstation Leeuwarden

Weerstation Leeuwarden